power rangers

Caution: Never underestimate me.


 Online Users

Friday, May 19, 2017

Maldives trip: Day 2

*sambungan


Subuh kat sini masuk awal, so after subuh tu ktorg gosok gigi basuh muka sikit then turun sebab nak tengok sunriseeeeee yayy


Jadi mmg suatu keputusan yg bijak utk tidak terus terlena dibuai aircond kat hotel tu sebab pemandangannya subhanallah cantik sambil ditemani kucing maldives yang manjaaa hehehe (aku suka kucing, tapi benci betul kalau bulu kucing melekat kat baju) tapi this time dikecualikan sbb aku biarkan kucing tu berpusing-pusing dan menggugurkan bulunya kat seluar and baju aku sambil melihat kebesaran Allah.

Dan wajibla ada photoshoot time tu. Paling wajib merakamkan gambar gambar yg cantik walaupun tak dapat nak digambarkan macammana perasaan ktorg time tu. Maldives ni mmg dah lama sgt aku aim, dan ada beberapa tempat lagi (still work on it), so rasa bersyukur sbb diberi peluang jejak kaki kat situ.


"Make way to happiness, or else be friends with stress, depression and anxiety and of course - negativity"

"Do not let others decide the definition of YOUR OWN HAPPINESS"


Lepas dah puas bergambar dan menikmati (dan aku dah basahkan pulak seluar aku T.T) ktorg naik ke hotel utk bersiap siap. Then we took our breakfast outside of the hotel because the lounge = reception = dining table penuh dgn foreigner yg lain so ada meja kat luar then ktorg sebat jela sbb nak jaga timing hehehe












Lepastu ktorg ambil bas utk ke hulhumale ferry terminal dlm MVR3, sebelum ambil ferry utk ke male MVR5.5, perjalanan dalam 20 minit.





Lepas dah sampai male tu ktorg blur jap, samada nak pergi direct to Villingili ferry terminal or jalan area male. So at last ktorg decide utk jalan kaki ke villingili ferry terminal tu walaupun tak tahu berapa jauh. So ktorg meredah lah jalan yg busy kat pulau tu, sambil bergambar dan sempat singgah kat local market, fish market, musical fountain, etc byk lagi aku tak ingat. Plan nak pergi last day, tp sbb terlalu banyak masa, pastu nak merasai backpackers tanpa nak naik teksi so jalan dan jalan dan jalan sebelum berhenti kat satu tempat utk makan lunch iaitu bekal ktorg hehehe

(Sila scroll gambar ya ngeee)











Ikan dia sumpah besar okayyyyy, kat atas ni kira kecik la jgk. Ada satu tu dia seret kat lantai, sebelah aku siap nak gugur jantung aku sbb macam seret mayat jeeeee T.T

Serius taerkejut, tak tipuuuuuuuuu

Then ktorg teruskan perjalanan dan terjumpa artificial beach, yg boleh tahan cantiknya siap nampak ada org local berus gigi pakai pasir pantai tu (aku ada try, tapi kat hari seterusnya. scrub muka pun ada jgk cuba cuba muehehe)





Time ni dah nak dekat sampai Villingili ferry terminal, tapi tersesat then skali tengok ni mcm memorial tsunami. Kenapa aku senyum ek? Silap expression ke? and kena jalan lagi sikit baru sampai villingili ferry terminal tu



Then ktorg singgah kat masjid berdekatan ngn ferry terminal tu, solat dulu sbb ferry ke maafushi pukul 3 ptg, dan maghrib dalam pukul 6 mcmtu, so takut tak sempat nak solat kat hotel

Sebelum solat owner hotel ktorg Royal Pearl Inn dtg hantar tiket ke maafushi dgn harga 3USD dan dia tunjuk mcmna nak naik ferry yang direct ke maafushi tanpa ada henti henti kat pulau lain

Dan walaupun dah tunjuk, tapi ktorg still sesat. Senang cita ferry terminal dah depan mata kau, tapi kau tak kena naik yg depan mata tu, kau kena pusing mcm U dan rupanya kau naik ferry berhadapan dgn ferry terminal depan mata kau tu. Punya lah jauh, dahla panaih nokkk

Then bila ferry dah bergerak, aku ngn adam duk kat depan ferry tu amek angin sambil selfie hahahahaha siap boleh nmpak ikan terbang bagai







So sesampainya kat maafushi dalam sejam setengah, aku jumpa kwn skola aku yg jgk tga bercuti kat maldives waktu tu, tak sangka betul dpt jumpaaaaaa thanks to nasir jgkla sbb gtau aku klu tak xmengalami la prasaan excited jumpa org sama sekolah dan pernah sama kelas kat negara org T.T

Nak amek gambar, tapi tak amek hahaha

Lepastu ktorg check in kat Royal Pearl Inn ni, dan selesa dan luas jgk biliknya, tingkat bawah dan orgnya pun boleh tahan peramah, dan tak kisah. Bermanis muka je dorg bila ktorg tanya itu ini.



Lepas letak barang, ktorg pergi jalan ke iCom yg ktorg ade nampak time otw nak ke hotel tadi, and tgk pakej apa yg ada dan ikut budget ktorg. Luckily at the same time ada malaysian tga melepak jgk tgok pakej best and ktorg ttbe join the team utk esok dan lusa dan dpt harga murah yaayyyyy. iCom ni mcm tmpt yg offer pakej aktiviti utk kau buat kat maafushi, nak g resort mahal ke apa ke. Ngee

After that ktorg lepak kat depan hotel ktorg which is laut jgkkkkk

Tapi bezanya laut ni mcm penuh dgn binatang aneh aneh dan rumpai laut yg byk. Aku nak try pijak, tapi seram pulak hahahahaah




Okay lepastu masing masing tulis nama someone atas pasir pantai, benda biasa org buat kan hahahaha and so i made #youvebeenhere #noneedtogodah and send it to him muahahahaa


No comments:

Post a Comment