power rangers

Caution: Never underestimate me.


 Online Users

Monday, December 23, 2013

Vietnam: Day 3 (part 1)

Day 3.

Seawal lepas subuh k aku tidur balik tipu je. Hahaha tapi awal dalam pukul 7 kot aku dah siap siap sebab 0730 aku ngn mama plan nak turun bawah jalan jalan pagi tu. Org Viet ni rajin tau, pagi pagi pukul 7 dah siap nak bukak kedai, sapu sapu, membusykan jalanraya. Hm. So dikesempatan tu aku merayau sekeliling hotel sebelum kitorang nak ke Sungai Mekong or dalam bahasa omputihnya Mekong River. Ahaks

Thap Financial Tower

Ini merupakan menara yg popular kat Vietnam. Tapi kami ke sini utk bersuka ria so takdela nak pergi menangkap gambar dekat dgn tower tu semata. Dari jauh cukup. Hahahahaha setakat pemuas hati lol

So perjalanan ke Sg. Mekong tu jauuuuhhhhhh okayy. Aku ingat dekat je, tapi ambil masa dalam berjam jugak. Aku tak boleh pastikan sebab sepanjang perjalanan aku tidur, cuma bila dah nak dekat sampai tu terjaga dan eh! dah sampai.... begitulah ceritanya. Hahahah ketawa sikit?


Kat sini korang akan naik satu boat ke sampan ala ala boat sepanjang sungai mekong ke satu perkampungan dan kat situ org org tempatan ada jual jual sikit, macam bisnes kampung lah. Best! Ok all the way sebelum ke perkampungan tu, org yg guide tu cerita lah dalam bahasa inggeris ada vietnam accent yg pekat smpai susah nak faham haha tapi aku dapat tangkap la sikit sikit, dia cerita;

"Dulu sungai ni byk buaya, dan selepas manusia dah made up their mind utk tinggal kat mekong ni, so dorg hapuskan buaya buaya tu. Tapi still ada la, dan kalau ada pun, kami dah macam best friend,"

Aku macam; Buaya.. manusia... best friend? aaaaaaaaaaaaaaaa

Dah sampai je sana, kami disajikan dengan gerai2 jualan. So antara mahu dan tak, kami terpaksa jugak laluuuuuuu muahaha taknak lah sangatttttt.
Memang itu yang aku tunggu tunggu hahahaha

 Lepas soksek soksek shopping tu, hahahaha shoppinggg je keje >< I mean, cuci mata lahh, duit tak banyak sgt ponnn hm kitorang singgah minum petang kat gerai. Dorang sediakan buah buahan; nenas, nangka, ciku, betik, mangga dan teh apetah. Rasa diaaaaa ulgh peliks


Dalam sibuk sibuk menguyah tu kami disajikan dgn persembahan org viet dgn lagunya "Kalau anda gembira tepuk tangan!" clap clap
Hahahaha the moment they start singing I was like pffffttttt then aku bisik kat bebudak ni yg aku nyanyi lg sedap hahaha *jahat* tp memang pelik la sbb dorg nyanyi lagu melayu ade accent viet sikit so it sounds umm.. ok la.

So kat sg mekong ni yg terkenalnya dua jenis teh which is yg first gerai tu providekan. Lepastu kitorang jalan dalam 5 minit kemudia singgah lagi gerai yg bagi rasa honey+lime+lebah punya apetah. This one tekak aku boleh terima eventho rasanya still pelik. Tp okla, dtg viet rasa la mknan dia (yg halal) kann? Haaaaaa

Lepastu, benda yg paling aku excited gilaaaaa adalah dorg bela ular sawa kat siniiiiii!
YAYYYY
aku mmg penggemar haiwan exotic kecuali cicak dan katak yuks
time ni ular tu tengah bersalin kulit, tapi aku insist nak pegang jugak.. berattttt
Aku ingat lagi first time aku letak ular sawa kat bahu aku time aku kecik kecik parents aku bawak pergi zoo negara, time tu aku dah fall in love dgn kulit ular yg licin dan sejukkk um yummehh hahahahaha


 Btw this is Ali yg aku cakap kat previous post aku. Dia lah tour guide kamiiii :) dan segala madu lebah fresh okayyyy dorang bela hahaha

Meet my cousins;
 *Balqis* *Anis*

*to be continued*

2 comments:

  1. wahhh.. seronoknye ko da berjalan ke negara orang ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. kau pun same jeee ^^ hehe

      Delete